4.10.2018

Kiitos ihana kesä, tervetuloa syksy!

Kesän loppu on vierähtänyt ihan hullun nopeasti! Uskomatonta, että nyt on jo lokakuu.

_SAM7409
Karvakorvan Illantullen "Hulina" ja Hulinan ihana väritys! 
Heinäkuussa vietin yhden kesäisen torstain Lempäälässä Salme Mujusen saalisviettikurssilla. Olin mukana vain kuuntelupaikalla, mutta sain todella paljon irti päivästä! Kurssilla käytiin läpi koiran eri viettejä verraten niitä saalisviettiin ja harjoiteltiin saalisviettileikittämistä. Saalisviettileikitys tapahtui pareittain toisen parista esittäessä koiraa, joka joutui mm. olemaan kontiltaan nurmikolla... Naurulta ei siis vältytty, mutta harjoituksesta oli hirmuisesti hyötyä, mm. voimansiirtoa treenattaessa, jolloin toinen parista juoksi suoraan kohti ja nappasi kiinni ohjaajan patukasta. Siinä sai konkreettisesti tuntea sen voiman, joka koiraan tulee sen iskiessä hampaansa patukkaan vauhdissa.

_SAM7413
Karvakorvan Ilmatar "Irma" nappaamassa patukkaa
Suurin osa kurssin koirista oli pumeja, jotka kaikki leikkivät innolla. Muut koirat eivät kaikki olleetkaan niin innostuneita leluista, joka oli myös opettavaista katseltavaa! Koko päivä tulikin vietettyä koirien leikkimistä katsellessa, parhaassa pumi-ihmisten seurassa. :)

Elokuu lähti käyntiin pitkään tavoitteena olleella BH-kokeella! Pumiporukassa on pitkään ollut puhetta pumien pk-oikeuksien palauttamisesta, jota varten vaaditaan viiden pumin bh-kokeen läpäisy kahden vuoden sisällä. Aiemminkin pumit ovat siis suorittaneet bh-kokeita, mutta tarpeeksi ei ole vielä löytynyt vaadittavaan viiteen hyväksyttyyn suoritukseen. Nyt kuitenkin heinäkuussa Irma kävi läpäisemässä bh-kokeen, joten päätettiin Annikan kanssa kantaa kortemme kekoon ja ilmoitettiin Della ja Nomi samaan bh-kokeeseen Akaaseen. Kova tehotreeni tuotti tulosta ja molemmat pumineidit ansaitsivat päivän päätteeksi bh-koulutustunnuksen! Nyt lokakuun alkuun mennessä loput kaksi pumia ovat käyneet suorittamassa bh-kokeen, joten vaadittavat tulokset ovat kasassa! Seuraavaksi asiaa eteenpäin lähtee viemään rotuyhdistys ja toivottavasti pian pumien pk-oikeudet ovat taas nykypäivää :)

Elokuussa korkattiin toinenkin uusi kisakirja, nimittäin rally-tokokokeessa! Alunperin idea rally-kokeista lähti siitä, kun ilmosin Dellan erkkarin yhteydessä pidettäviin unkarinpaimenkoirien rt-mestiksiin. Sattumalta huomasinkin sitten, että viikkoa ennen oli myös TamSKilla kisat, joten päätettiin lähteä kokeilemaan, miltä kisaaminen tuntuisi uudessa lajissa. Valmistelin Dellan hieman huonosti kehään, joten ääniä tuli pitkin rataa. Pisteitä jäi kuitenkin 91, joten ensimmäinen hyväksytty tulos oli plakkarissa.

Viikkoa myöhemmin toteutettiin pieni viikonloppureissu Oulun Nallikariin, jossa järjestettiin lauantaina unkarinpaimenkoirien erikoisnäyttely ja sunnuntaina unkarinpaimenkoirien rallytokomestikset. Lauantaina hilluttiin molemmat vain turisteina ja itse napsin kuvia yhden akullisen verran. Tuomarina toimi erittäin pätevä kasvattajatuomari suoraan Unkarista, jolta oli kyllä mahtava kuulla suomalaisten pumien (etenkin urosten) todella korkeasta tasosta! Ihan itsekin meinasi herkistyä siinä ylistyssanoja kuunnellessa...

_SAM8047
ROP ja ROP-VET Felallo-Fulu Fiona, VSP ja VSP-VET Karvakorvan Elohiiri

Kirka, Della, Nomi ja Feny ♥
© Eevaliisa Pohjanen
Sunnuntaina kisattiin sitten kovatasoinen kisa upk:n mestaruuksista. Dellan suoritus oli paljon edellistä parempi ja tällä kertaa pisteitä lähti ääntelystä vain kaksi ja yksi kyltin nuuhkaisusta. Niinpä Della tuli toiseksi 97:llä pisteellään unkarinpaimenkoirien mestiksissä, ja koko kisassa päätyi sijalle 4. Neljä pumia sai alokasluokassa yli 94p, joten kilpailu oli todella tiukka! Todella ylpeä sai olla unkarilaisten suorituksista! :)

Rally-tokokokeisiin eksyttiin vielä kerran syyskuun puolessa välissä, kun suunnattiin Hyvinkäälle tuplakisoihin. Alokasluokan rata sujui Dellalta todella hyvin ja suoritus olikin ehdottomasti rennoin ja iloisin, sitten vuosi sitten tapahtuneen katastrofikokeen jälkeen! ♥ Vieläkään Della ei ollut täysin omaitsensä radalla, mutta nyt se kuitenkin pystyi jo pitämään seuruussa kontaktia. Tuomari tykkäsi myös Dellan menosta ja palkitsi meidät täydellä sadalla pisteellä, joka oikeutti toiselle sijalle. Samalla Della ansaitsi koulutustunnuksen RTK1. Tässä video radasta!Niinpä päästiin korkkaamaan samoissa kisoissa hihnaton (vihdoin, jes!) avoin luokka. Itse otin turhia virheitä pitkin rataa, mutta pisteitä jäi kuitenkin 94 eli saatiin heti hyväksytty tulos! Vähän Della paineistui tän radan aikana, mutta suoritti kuitenkin kohtuullisen hyvin ja hiljaa (!!). Sain siis olla todella tyytyväinen kisojen tuloksiin, sekä Dellan asenteeseen radoilla.

_SAM7583
Annika nappasi meistä ihania kuvia yksi lämmin kesäilta ♥
Kesän aikana kunnostauduttiin myös tokokoerintamalla. Heinäkuussa käytiin kokeilemassa kisaamista pitkästä aikaa tuloksena 236,5p ja AVO2. Viimeiseen liikkeeseen, eli kaukoihin, asti oltiin kiinni ykköstuloksessa, mutta sitten Della päätti lähteä hipsimään perääni heti, kun jätin sen. Koetilanne oli Dellasta edelleen todella inhottava, joten en yhtään ihmettele, ettei se halunnut jäädä yksin paikalleen kaukoissa. Kokeen jälkeen oli taas täysin musertunut olo, ja pohdin pitkään, josko koe olisi ollut Dellan tokouran viimeinen.

Syyskuussa päätin kuitenkin sisuuntua ja katsoin Dellalle vielä muutaman kokeen kalenteriin. Della oli tehnyt todella hyviä koetreenejä, joten hieman jopa luottavaisena lähdettiin 23. päivä Ylöjärven legendaariselle Mutalan kentälle kokeilemaan päivän koekunnon. Liikkeet oli jaettu yhteensä kolmeen kehään, eli yksilöliikkeet suoritettiin kahdessa osassa. Liikejärjestys oli aivan täydellinen Dellalle: ensin paikkis, sitten tokassa kehässä seuruu, jäävät, luoksari ja ruutu, sekä vikassa kehässä nouto, kaukot, hyppy ja kierto. Jokaisessa kehässä oli siis ekat liikkeet hieman rauhallisempia ja vauhtiliikkeet vasta vikoina. Vauhtiliikkeiden jälkeen Dellan vire on usein niin korkea, että se ei kykene (kokeessa varsinkaan) mihinkään hiljaa, joten oli hyvä päästää se vauhtiliikkeiden jälkeen heti pois kehästä.
Niinpä Della pystyi kuin pystyikin suorittamaan kaikki liikkeet ilman täydellistä pakan hajoamista, joten pisteitä kertyi yhteensä 278,5, eli avoimen kolmas ykkötulos oli vihdoin plakkarissa ja Della ansaitsi itselleen TK2-koulutustunnuksen! ♥ Fiilis kokeen jälkeen oli ihan hurjan onnellinen ja helpottunut, vaikka itse koesuoritukseen en ollutkaan tyytyväinen. Kehässä Dellan mielentila ei ollut vieläkään sellainen, minkä haluan, mutta kyllä tässä on jotain edistystäkin tullut vuoden aikana. Mutta sen olen varma, että voittajaa ei korkata ennen kuin palkattomuus ja sosiaalinen palkka on täysin kunnossa.

Della oli kerrankin osunut kameraan agilitykisoissa! Suuri kiitos kuvista Katariina Tenhuselle!
Tältä Della oikeasti näyttää radalla :D
© Katariina Tenhunen
Aksakisoissa ei olla juurikaan käyty smien jälkeen. Muutamissa kisoissa käytiin heinäkuussa, joista mainittavia tuloksia tuli vain TamSKin tuplakisoista, kun haettiin agiradalta yksi nolla ja hypäriltä hyvä vitonen. Kisotaukoon syynä on ollut nyt meidän virallisesti alkanut puomin juoksukontaktiprojekti. :D Pääsin kuunteluoppilaaksi lyhyelle juoksarikurssille elo-syyskuussa, joten nyt meillä on vähän tarkemmat suunnitelmat, miten lähteä etenemään treeneissä. Suurin hankaluus on Dellan 2on2off-kontakti, jota se yrittää kovasti tarjota heti, kun otan oman liikehäiriön tai etupalkan käyttöön. Ollaankin nyt aloiteltu mattotreenit lähes alusta uuden namiautomaatin kanssa, ja edistystä on alkanut tulla jo kivasti. Tällä hetkellä Della osaa tehdä tiukat käännökset väärinpäin puomin kontaktilla ja ne vaikuttaa helpommalta projektilta kuin suora poistuminen. Suoraa ollaan tehty nyt vain puomin alastulo maassa ja näitä treenejä jatketaan vielä niin kauan, että saadaan laukat tasaantumaan.
Videolla käännöksiä kuukauden takaa, tällä hetkellä tehdään vain videolla viimeisinä näkyviä toistoja, mutta lähetyksiä eri kulmista.Siinä taisi olla kaikki tärkeimmät kesän tapahtumat! Kovasti olin odottanut tästä kesästä pentukesää, mutta tällä kertaa unelma pennusta siirtyi myöhemmäksi, kun haluamaani pentueeseen syntyi vain uroksia. Onneksi suunnitteilla on uusi ihana pentue, jota saan jäädä jännityksellä odottamaan. Jos suunnitelmat toteutuvat toivotunlaisesti, ensi vuoden alkupuolella meille tassutelee uusi perheenjäsen :) Loppuun vielä Dellan pentukuvia, nimittäin tänään on tasan viisi vuotta siitä, kun haettiin pieni koalan poikanen meille! ♥

Sennin järkkäri 7.10.13 017

Sennin järkkäri 7.10.13 073

Sennin järkkäri 7.10.13 131

2 kommenttia:

  1. Ruotsinlapinkoirat, hyvin pienilukuinen rotu Suomessa, saivat myös viime vai toissa vuonna pk-oikeudet takaisin, kun yhteishenkeen muutama tyyppi kävi bh-kokeen suorittamassa ja rotujärjestö sitten hoiti loput.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau! Toivottavasti pumienkin bh-projekti tulee vietyä maaliin asti :)

      Poista

Pumikaksikko kiittää kommenteista! :)